Zaman zaman gündeme gelen Bitcoin Hard Fork 🍴 ile ilgili çeşitli tahminler yapılıyor. 2020 yılı için de bu konuda birkaç tahmin yapılmıştı. Peki, gerçekte Bitcoin Hard Fork ne zaman gerçekleşecek? Bitcoin Hard Fork’a geçmeden önce Hard Fork’un tam olarak ne anlama geldiğini açıklamak gerekiyor.
Hard Fork Nedir?
Hard Fork, mevcut Blockchain ağına alternatif bir ağ inşa edilmesi durumudur. Bu işlem, eski ağdaki açıkları kapatmak ve yeni özellikler eklenmek için yapılmaktadır. Böylece sorunlu ağ yerine, güncel bir ağ ortaya çıkar. Mecburi çatallanma veya çatallaşma olarak bilinen Hard Fork’un birçok farklı sebebi bulunmaktadır. En bilinen sebep mevcut Blockchain ağının talepleri karşılayamamasıdır. Geliştiriciler arasındaki fikir ayrılıkları da Hard Fork için sebep olabilir. Hard Fork sonucunda ise iki farklı ve iki farklı kripto para ortaya çıkar.
“Bitcoin Hard Fork ne zaman?” sorusunu soranların aslında merak ettikleri şey Bitcoin’in yeni kripto paralar ortaya çıkarıp çıkarmayacağı. Zaman zaman gündeme bu yönde iddialar atılsa da 2017 yılından bu yana bu yönde bir gelişme yaşanmadı.
Bitcoin Hard Fork Tarihçesi
İlk Bitcoin Hard Fork, geçtiğimiz yıllarda gerçekleşti. 1 Ağustos 2017’de Bitcoin’den ayrılan Bitcoin Cash, yeni bir kripto para birimi olarak kripto para yatırımcılarının karşısına çıktı. Bitcoin Cash’in, Bitcoin’e göre daha yüksek işlem hızı olduğu belirtildi. 2017 yılında Bitcoin Hard Fork gerçekleştiğinde Bitcoin sahibi olan herkes, aynı zamanda Bitcoin Cash sahibi de oldu. Borsası Bitcoin Cash’i desteklemeyen yatırımcılar ise Hard Fork gerçekleşmeden önce Bitcoin’lerini bu yeni kripto paranın desteklendiği kripto para borsasına taşıdılar. Bu çatallaşma blok zincirde 478558 bloğunda yaşandı.
Bitcoin Main olarak da nitelendirilen bir başka Hard Fork ise Bitcoin Gold olayında yaşandı. 24 Ekim 2017 tarihinde gerçekleşen çatallaşma ile Bitcoin Gold ortaya çıktı ve BTC sahibi olanlar aynı miktarda BTG sahibi de oldu. Bitcoin Gold çatallaşması blok zincirde 491407 bloğunda yaşandı. Bitcoin Gold Bitcoin Cash kadar tutmadı ve değer olarak en düşük Bitcoin çatallaşması olarak yaşamına devam ediyor.
Bitcoin Cash içerisinde de ayrı bir Hard Fork yaşandı ve içerisinden Bitcoin SV çıktı. Bitcoin Satoshi’s Vision’ın kısatması olarak SV’yi kullanan bu oluşum gerçen Satoshi Nakamoto vizyonunun kendi Bitcoin’lerinde devam ettiğini iddia ediyorlar. 15 Kasım 2018‘de yaşanan bu çatallaşma ile tüm BCH sahipleri BSV’nin de sahibi olmuş oldu. Bitcoin SV çatallaşması blok zincirde 556766 bloğunda yaşandı.
Bitcoin Hard Fork Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bitcoin Hard Fork esnasında daha çok Hard Fork sonrası gelişmelere odaklanılması gerekiyor. Örneğin; 2017 yılında Bitcoin sahibiydiniz ve 1 Ağustos günü Hard Fork olduğunda bulunduğunuz borsa ortaya çıkan Bitcoin Cash’i desteklemedi. Bu durumda Bitcoin Cash sahibi olamadınız. Bu yüzden Hard Fork esnasında tüm açıklamaları dikkatli bir şekilde okumalı ve her yeni gelişmeyi incelemelisiniz.
Hard Fork’ta yüksek yatırım yapmak da riskli olabiliyor. Hard Fork öncesinde Bitcoin’in değeri epey düşmüş, Hard Fork sonrasında da Bitcoin yükselişe geçmişti. Bu yüzden başta da belirttiğimiz üzere Hard Fork sürecinde gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor.
Bitcoin Hard Fork Koin Değerleri
Hard Fork olayında başarının asıl kıstası yeni çıkan kripto paranın değeri ile ölçülüyor. BTC, BCH, BTG ve BSV‘nin güncel fiyatlarına alttaki tablomuzdan ulaşabilirsiniz.
Görüntülenecek herhangi bir para birimi seçmediniz