ICO Nedir?

ICO Nedir?Açılımı “Initial Coin Offering” olan ICO, kısaca kripto para arzı olarak biliniyor. ICO hakkında merak edilen her şeyi ve ICO’ların çalışma yöntemini sizler için araştırdık.

Kripto paraların her geçen gün biraz daha popüler olmasıyla birlikte birçok farklı terim hayatımıza entegre oluyor. Bu terimlerden biri de ICO. Açılımı “Initial Coin Offering” olan ICO’nun ilk dijital para veya kripto para arzı olarak biliniyor. En basit tabirle ICO; projelere fon toplama amacıyla yeni üretilen kripto varlığın farklı kripto paralar tarafından satışa sunulmasıdır.

ICO tanıtımı karışık geldiyse bir örnekle konuyu açıklığa kavuşturalım. Örneğin; bir şirket kripto para çıkaracağını duyurdu. Arkasındaki teknolojiyi, bu kripto paranın ne zaman hazır olacağını ve benzerlerini de şeffaf bir şekilde paylaştı. ICO üzerinden bu projeyi akılcı bulan kişiler bir bakıma projeye sponsor oluyor. BTC, ETH ve benzeri kripto paralar karşılığında bu coinleri alıyorlar ve coin piyasaya çıkmadan bu coinlerin sahibi oluyorlar. Proje tamamlandığında da elinizde direkt olarak bu coin bulunuyor. Tabii ki bunun farklı riskleri de bulunuyor. Güvenilir olmayan, ortadan kaybolan projeler de yok değil. Dolayısıyla bir yatırım yapma niyetiniz varsa detaylı bir araştırma yapmak zorundasınız.

IPO ile ICO’nun Farkları

ICO’nun kelime olarak IPO’dan (ilk halka arz) esinlendiğini söylemek mümkün. Bununla birlikte IPO’dan birkaç konu özelinde ayrılıyor. Zira süreç hem halka arza hem de kitlesel fonlama sürecine benziyor. Satışa sunulan kripto varlıkları yukarıda da belirttiğimiz üzere BTC, ETH, LTC gibi kripto paralarla satın alabiliyorsunuz.

  • Ancak halka arzdan farklı olarak kripto varlık sahibine veya projeyi yöneten şirkete ortak olma gibi yasal bir hakkınız olmuyor.
  • IPO’larda hali hazırda başarılı ve halka açık bir şirkete üye olurken, ICO’da bilinmezlerle dolu bir kripto projenin başarılı olmasına, onların koinini alarak bir nevi bahis oynuyorsunuz.

ICO Şartları Nasıl Belirlenir?

ICO’nun tam olarak ne anlama geldiğini kavradıktan sonra ICO’larda şartların nasıl belirleneceğini anlamak ve araştırmak gerekiyor. Öte yandan ICO şartlarının nasıl belirleneceği konusunda bir genelleme yapmak da mümkün değil.

  • ICO’da ilk olarak projeye fon toplamak amacıyla üretilen kripto paralara satışa çıkarılıyor. Bu aşamada ilgili kripto paraya yatırım yapmayı planlayan kişiler, projeyle ilgili tüm detayları öğrenmek isteyecekler. Whitepaper adı verilen bir dokümanda proje ile ilgili tüm detaylar paylaşılır. Projenin sunduğu çözümler, sağladığı avantajlar proje ekibi tarafından herkesin ulaşabileceği şekilde yayınlanır. Burada kripto para fonunun nasıl paylaşılacağı, fon toplama süreci de açıklanır. Böylece ICO şartları belirlenir.
  • Projeye katılmak isteyenlerin ICO’ya nasıl dahil olabileceği, üretilen kripto para varlıklarının hangi kripto paralar karşılığında satılacağı, toplanması hedeflenen en az ve en üst fon miktarı, ICO’nun ne kadar süreceği, ödenen kripto paralar karşılığında, ICO için üretilen kripto varlıkların ne zaman ve nasıl teslim edileceği gibi önemli bilgileri proje ekibi belirler.
  • ICO’ların bazılarında kimlik ve benzeri belgeler de istenmektedir. Satın alma işleminde toplanan fonlar karşılığında alacağınız kripto para varlıkları bazen hemen ödenirken, bazen de o projeye ait blok zincirinin yayına girmesi beklenebilir.

Uzun lafın kısası; proje sahibi kişi veya firmanın ICO şartlarını belirlediği ve buna göre fon topladığı görülüyor. Sizler de yatırım yapacağınız kripto para varlıklar hakkında detaylı araştırma yaparak riski azaltmaya çalışabilirsiniz.

ICO’ların Güvenilir Olduğunu Anlama Yolları

ICO’ların bir bölümü son derece güvenilirken, bir bölümünün dolandırıcı olduğunu söylemek mümkün. Bu karmaşık piyasada güvenilir ICO’lar bulma yollarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Ürün İncelemesi: Ürünleri, arkasındaki teknolojiyi inceleyerek güvenilir ICO bulma yolunda önemli bir adım atabilirsiniz. Bu ürün incelemesinde hayal satan projelerden uzak durmanız olumlu olacaktır.
  2. Ekip Araştırması: Projenin arkasındaki ekibin araştırması da sizlerin olumlu sonuçlar almasını sağlayacak. Ekibin geçmişini, daha önce ne işlerde bulunduklarını ve benzerlerini araştırdığınızda olumlu bir tablo karşınıza çıkıyorsa ilgili kripto varlığa yatırım yapabilirsiniz.
  3. Destekleyen Şirketler: Yatırım yapmayı planladığınız projenin arkasındaki şirketler hakkında da araştırma yapmanız gerekiyor: Bu şekilde en güvenilir ICO’lara sorunsuz bir şekilde ulaşabileceksiniz.
  4. Yol Haritası: Projenin nasıl bir yol haritası izleyeceğinin de paylaşılması gerekiyor. Bu yol haritasını incelediğinizde güzel detaylar yakalayacağınıza eminiz. Burada güvenilir olanlarla paraları toplayıp kaçacakları ayırabilirsiniz.
  5. Proje Tanıtım Dosyası: Whitepaper adı verilen dokümanı detaylı bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Bu dokümanı baştan savma hazırlayan projelerden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

En Popüler ICO’lar

Geçtiğimiz yıllarda başarılı olmuş birçok ICO bulunuyor. Bu ICO’ları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. XRP Ripple logoRipple: Popüler kripto paralardan Ripple, geçtiğimiz yılların en başarılı ICO’larından biriydi. Ripple Labs, bu sayede 100 milyar XRP yaratmayı başardı. 100 Milyar XRP Coin bir anda üretilerek kripto para basma tarihinin en büyük poerasyonuna imza atıldı. Koinlerin %20’sinin kendisine ayıran şirket sahibi bir süre ‘Dünya’nın en zengin insanı’ da oldu ve bu da ICO’lara şüpheli bakışları arttırdı.
  2. Ethereum logoEthereum: Bu zamana kadarki en büyük ICO’lardan birine Ethereum tarafından imza atıldı. Yaklaşık 60 milyonluk bir ETH satışı ile 30.500 BTC elde edildi. ETH ön satışının yatırımcıları da bu süreçten bir hayli kazançlı ayrıldı. Vitalik Buterin’in gerçekleştirdiği bu ICO tarihin ilk ICO’su oldu ve daha sonra bir çok güvenilir ve güvensiz ICO’ya ev sahipliği yapacak ERC20 platforumunun da önünü açtı.
  3. EOS logoEOS: EOS projesi, en yüksek fon toplayan ICO’lar arasında yer almaktadır. ICO’da satılan 100 milyon adet EOS’tan 196 milyon doların üzerinde fon topladıktan sonra her 23 saatte bir düzenlenen açık arttırmalar ile 2 milyon EOS, en yüksek teklifi veren katılımcıya satılmıştır. EOS, toplamda 1milyar adet EOS satışından 4 milyar doların üzerinde fon toplamayı başarmıştır.
  4. Omni logoOmni (Mastercoin): Bitcoin üzerine bir katman inşa ettiğini açıklayan Mastercoin, 10.000 BTC fon bulmayı başardılar. O dönem 1 milyon doların üzerinde fon bulan Mastercoin’in yatırımcıları da büyük kazançlar elde etmeyi başardılar. Kısa bir süre önce isimlerini Omni olarak değiştirdiler. İlk çıktığında 185 Dolar’lara kadar çıkan Omni koin değerlemesi sonraları 10 Dolar’ın altında düştü.
  5. Next logoNext: 2013 yılında yeni bir şifreleme olarak piyasaya adım atan Next’ten 1 milyar token erken yatırımcılara satıldı. Daha sonrasında istikrarlı bir token hâline gelmeyi başaran Next, başarılı projeler arasındaki yerini de böylece aldı. Oldukça değişken bir değeri olan Next koin genellikle 1 Dolar’ın altında değeleri izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?