Özellikle 2019 yılının son döneminde Bitcoin’in değerindeki artış, Bitcoin ile hiçbir alakası olmayan bir kişinin bile bu para birimiyle ilgili araştırma yapmasını sağladı. Araştırmaların başlangıç noktası ise “Bitcoin nedir?” sorusuydu.
Bitcoin, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş ve benzerleri ile ilişiği olmayan elektronik para birimidir. Basitçe ifade etmek gerekirse Bitcoin için geleceğin veya internetin para birimi ifadelerini kullanmak çok yanlış olmayacaktır. Birimi BTC olan bu para birimi, 2008 krizi sonrasında ortaya çıkmıştır. Satoshi Nakamoto mahlaslı bir kişi veya kişiler tarafından hayata geçirilen bu kripto para, üçüncül müdahalelere karşı korumalı olmasıyla kısa sürede fark yarattı. Bu da Bitcoin’in “birinci nesil Blockchain” olarak adlandırılması anlamına geldi. Merkezsiz yapısı ve üçüncül müdahalelere karşı korumalı olması sayesinde çok kısa bir süre zarfında günümüz finansal düzenin yakalamayı ve hatta geride bırakmayı başardı.
Bitcoin, yukarıdaki şekilde tanımlanırken Bitcoin ile ilgili terimler de merak ediliyor. Bunların başında da Blockchain geliyor. Bitcoin ağındaki tüm işlemlerin organize bir şekilde listesini tutmakta sorumlu olan ağa Blockchain adı veriliyor. Bu bağlantılar bloklar hâlinde gruplandırılarak bir Blockchain (blok zinciri) oluşturuyor. Blockchain sayesinde Bitcoin ağına giren işlemlerin takip edilmesi mümkün oluyor ama işlemleri gerçekleştiren kişiyi bulmak olanaksız hâle geliyor.
Bitcoin’in Avantajları
Bitcoin’in ne olduğu, tam olarak nasıl bir teknoloji ile kullanıldığını en basit ifadelerle sizlere aktardık. Bu tanımlardan sonra ise akıllara gelen ilk soru “Bitcoin’in ne gibi avantajları var?” şeklinde oluyor. Bitcoin’in avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hızlı ve Güvenilir Para Transferi: Son yıllarda Bitcoin para transferinde birtakım sorunlar olsa da genel olarak geleneksel yöntemlerden daha hızlı bir şekilde para transferi yapma imkanını kullanıcılara tanıyor. Bankaların yavaşlığından bıkan ve geleneksel yöntemleri tercih etmek istemeyen kişiler, Bitcoin ile birlikte hızlı ve güvenilir bir şekilde para transferi yapabilirler.
- Anonim: Bitcoin’in en büyük avantajlarından biri de anonim olması. Yapılan işlem, Bitcoin cüzdanlarında tutulan paralar ve benzerleriyle herhangi bir şekilde ilişiğiniz saptanamıyor. Bu da anonim bir şekilde para transferi yapmayı sağlıyor.
- Kullanışlı: Özellikle yüksek miktarlarda parası olan kişiler için Bitcoin’de para tutmak son derece güvenilir. Herhangi bir şekilde çökme riski olmayan bu sistemde milyonlarca liranıza BTC cüzdanına ulaştığınızda erişim sağlamış olacaksınız. Bu denli yüksek miktarları nakit olarak taşımanın farklı bir yolu yok.
Bitcoin’in Dezavantajları
Bitcoin, sadece avantajları olan bir yöntem elbette değil. Bu yöntemle işlem yapmanın birtakım dezavantajları da bulunuyor. Bu dezavantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kara Para Aklama: Bu durum Bitcoin kullanıcıları özelinde bir dezavantaj tabii ki değil ama Bitcoin’in geleceği için biraz tartışmalı bir konu. Bitcoin’in anonim olduğundan bahsettik. Bu da illegal işlerde Bitcoin’in kullanılmasına sebep oluyor. Kara para aklama da bu illegal işlerin başında geliyor.
- Harcama Yapılacak Platformların Az Olması: Her geçen gün Bitcoin’in kullanım alanının genişlediği biliniyor ama hâlen geleneksel para birimlerinin gerisinde. Harcama yapılacak platformların az olması, şu an için Bitcoin’in en büyük dezavantajı olarak görülüyor.
Bitcoin Fiyatı ve Fiyat Tahminleri
Bitcoin ile gündemi meşgul eden konulardan biri de Bitcoin’in fiyatı. Yıllar içinde konuyla ilgili binlerce makale yazıldı. Konuyla ilgili yıllara göre yapılan fiyat tahminlerine kısaca göz atalım.
- ”Bitcoin Sahtekarlıktır”: Bitcoin ile ilgili yapılan tahminlerin bazıları bu para biriminin sahtekarlık olduğu yönündeydi. Bitcoin’in ”Ponzi oyunu” olarak bilinen Türkiye’de de Titan Saadet Zinciri ile hayatımıza giren bir dolandırıcılık yöntemi olduğundan şüphelenen kişiler veya kurumlar, 2014 yılında Bitcoin’in bir dolandırıcılık sistemi olmadığına karar verdiler.
- ”Bitcoin Bitti”: Tahminlerin ikincisi “Bitcoin bitti” şeklindeydi. 2011 yılında Forbes, 2012 yılında Wired, 2014 yılında Reuters ve yine 2014 yılından Financial Times Bitcoin’in bittiğine dair haberler yaptılar. Avustralyalı ekonomist John Quiggin ise 2013 yılında “Bitcoin’in en nihayetinde sıfır değerine düşeceğini ama bunun ne zaman olacağını tahmin etmenin mümkün olmadığını” belirten bir makale yazdı. Bunların yanında Bitcoin’i 1600’lü yıllardaki lale çılgınlığına benzeten ve sonunda ortadan kaybolacağını savunan kişilerin sayısı da azımsanmayacak derecede fazla.
- ”Bitcoin Uçacak”: Bitcoin fiyatıyla ilgili tahminlerin son bölümünde ise “Bitcoin uçuyor.” Eski Paypal Başkanı David Marcus, “Bitcoin’in birikimleri koymak için harika bir yer” olduğunu ifade etmiş ve Bitcoin’in kullanım alanı yaygınlaştıkça değerinin artabileceğini vurgulamıştı. Her hafta birçok profesör de “Bitcoin 100.000 dolar olacak” ve benzer tahminlerini kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor.
Bitcoin’in fiyatıyla ilgili birçok farklı görüş bulunuyor. Bitcoin’in mevcut fiyatına ise aşağıdaki tablodan erişim sağlayabilirsiniz.
Görüntülenecek herhangi bir para birimi seçmedinizBitcoin Kullanım Alanı
Bitcoin’in şu an için en büyük problemlerinden birinin kullanım alanının az olduğunu dile getirdik. Bununla birlikte son dönemde Bitcoin’in kullanıldığı mecraların sayısı arttı. Bitcoin’i kullanabileceğiniz alanlar şu şekilde:
- İnternet Alışverişi: Türkiye özelinde çok yaygınlaşmasa da dünyanın dört bir yanında internetten alışveriş yaparken Bitcoin kullanabiliyorsunuz. Bu da kısa sürede işlemi tamamlamanız ve kredi kartı bilgilerinizi paylaşmadan alışveriş yapmanız anlamına geliyor.
- Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar: Bağış toplayan birçok kuruluş, Bitcoin ile yapılan bağışları kabul ediyor. Son dönemde bu kuruluşların sayısının artacağı tahmin ediliyor.
- Büfe, Kuaför ve Benzerleri: Başta da belirttiğimiz gibi Türkiye’de henüz Bitcoin’in kullanım alanı istenilen seviyede değil ama başta ABD olmak üzere birçok ülkede yavaş yavaş hayatın içine Bitcoin entegre ediliyor. Subway ABD’de birçok şubesinde BTC ile ödeme kabul ediyor. Nevada’da Josh Arias adında bir kuaför birkaç yıldır Bitcoin ile ödeme kabul ettiğini açıklamıştı. Yine ABD’de bazı üniversiteler harçları BTC ile kabul ediyor.
Bitcoin ile İlgili Önemli Tarihler
Bitcoin’in hayata entegre edilmesi, kurulumu ve transferiyle ilgili birkaç tarih önemli bir konumda yer alıyor. Bu tarihler şu şekilde:
- Bitcoin Kuruluşu: 3 Ocak 2009 tarihinde Satoshi Nakamoto tarafından ortaya çıkarılan Bitcoin, kısa sürede değerini katladı ve dünyanın dört bir yanında kullanılmaya başlandı.
- Bitcoin İlk Transfer: Kuruluşunun tam 9 gün sonrasında ilk bitcoin transferi gerçekleşti. 12 Ocak 2009 yılında Satoshi Nakamoto’ya yardım eden Hal Finney’e Nakamoto tarafından 10 BTC gönderildi.
- Bitcoin İlk Alışveriş: Bitcoin ile yapılan ilk alışveriş ise 22 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleşti. Bu tarihte 10.000 BTC karşılığında bir pizza sipariş edildi. Türkiye’nin başarılı Bitcoin borsalarından BtcTürk, her yıl 22 Mayıs’ta BTC satın alan ilk 500 müşterisine pizza hediye ederek, bu tarihi kutluyor.
Bir yanıt yazın