Bitcoin neredeyse Taproot güncellemesini yapacak, peki güncelleme ne işe yarayacak ve Bitcoin’in geleceği için ne anlama geliyor?
Bitcoin, SegWit güncellemesini uyguladığı 2017’den bu yana büyük bir yükseltme yapmadı. Bu son yükseltme, Bitcoin topluluğunda bir tahribat yarattı ve bir grup madenci ve geliştiricinin hard fork ile ortaya çıkan Bitcoin Cash’e yönelmesine yol açtı. Ancak 4 yıl sonra Bitcoin’in en son büyük yükseltmesi Taproot’un zamanı gelmiş gibi görünüyor.
Peki, Taproot nedir ve Bitcoin’in uzun ömürlülüğü için neden bu kadar önemlidir? Cryptomeister’daki uzmanlar güncellemeyi yakından takip ediyor ve Taproot hakkında detayları açıklamak için buradalar.
Taproot Yükseltmesi nedir?
16 Kasım 2021’de hard fork aracılığıyla hayata geçirilecek Taproot yükseltmesi, hepsi Bitcoin’in en son sürümü olmak için bir araya gelen 3 yeni Bitcoin İyileştirme Önerisini (BIP) sunacak. Tanınmış Bitcoin geliştiricisi Greg Maxwell, Ocak 2020’de BIP-340, 341 ve 342’yi önermişti.
2020’nin sonunda geldiğimizde, bu 3 teklif madenciler tarafından %74 oranında benimsenmişti. 2021 ortasında ise onay oranı %90’ın üzerindeydi, yani bu 3 teklif nihayet kullanıma sunulmaya hazır.
BIP-340, Taproot’un ana bileşenini sunar ve Schnnorr imzaları olarak bilinen bir özelliği devreye sokar. Bu, Segwit’in 2017’de tanıttığı bazı gizlilik ve alan sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. BIP-341, Bitcoin ağındaki akıllı sözleşmeleri daha güvenli hale getirmek için Merkelleştirilmiş soyut sözdizimi ağaçlarını (MAST’ler) sunar.
Son olarak, BIP-342, Bitcoin’e diğer 2 BIP güncellemesini tamamlayan ve Bitcoin ağına gelecekteki yükseltmeleri hard forklardan ziyade soft fork yani yumuşak çatallanma ile mümkün kılacak yeni bir betik dili sunacak.
Bu Taproot’un kısa bir açıklamasıydı, ancak her bir BIP hakkında biraz daha ayrıntıya girip CryptoMeister’ın uzmanlarının özetlemelerini de yazının devamına ekleyebiliriz.
BIP-340
BIP-340 tartışmasız bu yükseltmenin en önemli bileşenidir, çünkü onsuz diğer BIP’lerin hiçbiri mümkün olmazdı. Bitcoin, kullanıcıların genel ve özel anahtarlar oluşturmasına olanak tanıyan bir eliptik eğri dijital imza algoritması (ECDSA) kullanır. Ayrıca, kullanıcıların özel bir anahtar kullanarak bir işlemi imzalamasına ve yalnızca ortak anahtarı göstermesine olanak tanır.
BIP-340, anahtar toplamaya izin veren Schnnorr imzaları ekler. Bu, bir işlemdeki tüm anahtarları tek bir anahtarda birleştirir. Bu, yalnızca bir anahtarın görülebildiği ve çoklu imza işlemlerini daha gizlilik odaklı hale getirecektir. Böylece bir yandan da işlemler daha küçük olacak ve her bloğa daha fazla işlem sığabilecektir.
BIP-341
BIP-341, tüm yükseltmenin adını aldığı yerdir. Bitcoin üzerinde çalışan akıllı sözleşmelere yönelik Taproot olarak bilinen bir özellik sunacaktır. BIP-340 ile tanıtılan Schnnorr imzalarını kullanan bir gizlilik çözümüdür. Akıllı sözleşmeleri daha gizli ve güvenli hale getirmek için Merkle Ağaçları’nı kullanacak MAST’ler oluşturmak için Schnnorr imzalarını kullanacaktır.
BIP-342
Son olarak, BIP-342’ye geldik. Bu, bir komut dosyası dili olan Tapscript olarak bilinen bir özellik sunacaktır. Tapscript, imza karmasını geliştirerek Taproot ve Schnnorr imzalarını tamamlar. Ayrıca 10.000 baytlık boyut sınırını kaldırarak Bitcoin akıllı sözleşmelere daha fazla esneklik ve özgürlük kazandırır.
Bu, geliştiricilere heyecan verici ve kullanışlı özelliklere sahip Bitcoin akıllı sözleşmeleri oluşturma özgürlüğü verir. BIP-342 ayrıca etiketli ortak anahtarlara da olanak tanır; bu da yumuşak çatallarla yükseltmeleri gerçekleştirmenin, dolayısıyla Bitcoin’i geleceğe ve ileriye dönük geliştirmelere hazırlamak daha kolay olacaktır.