XRP güncel fiyatı TL kuru ile ₺87.20 oldu. XRP güncel fiyat grafiği ve fiyat değişimlerini sayfamızda bulabilirsiniz.
- XRP (XRP)
- Canlı Fiyat ₺87.20
-
24s %
-1.41%
- Piyasa Değeri ₺5,149.65 B
- Hacim ₺102.09 B
- Mevcut Tedarik 59.01 B XRP
- Rütbe 4
Kripto Hesaplayıcı
Fiyat Grafiği
Loading Data
Please wait, we are loading chart data
Kripto Para Hakkında
Ripple Hakkında
Ripple, Ethereum'un Ether'deki alım satım işlemlerini kolaylaştıran platformun adı olduğu gibi, aslında XRP olan işlem protokolü olan kripto para birimi platformunun genel adıdır. Diğer kripto para birimleri gibi, Ripple de herhangi bir merkezi otorite yerine çeşitli tarafların işlemlerin doğrulanmasına katılmasını gerektiren dağıtılmış bir defter ağı (ledger) fikrinin üzerine inşa edilmiştir. Bu, dünyanın her yerindeki işlemleri kolaylaştırır ve transfer ücretleri, bitcoin'e göre çok daha ucuzdur. Diğer kripto para birimlerinin aksine, XRP transferleri etkin bir şekilde anında gerçekleşir ve tipik bir onay süresi gerektirmez.
Ripple, başlangıçta tek bir şirket olan Ripple Labs tarafından kuruldu ve bitcoin'in gelişimini sürdüren daha büyük geliştirici ağı yerine onun tarafından desteklenmeye devam ediyor. Ayrıca, dalgalanan bir para birimine sahip değildir. Bitcoin'in nihai bir maksimuma sahip sürekli büyüyen bir havuza sahip olduğu ve Ethereum'un teorik olarak sınırı olmadığı durumlarda, Ripple 100 milyar XRP token ile piyasaya çıkarıldı. Bu sayı madencilik olmadan korunuyor ve tokenlerin çoğu Ripple Labs'ın kendisine ait ve ellerinde - en son sayıya göre yaklaşık 60 milyar token bulunuyor.
Yakın zamanda XRP başına yaklaşık yarım dolarlık düşürülmüş değerde bile, bu, Ripple Labs'in şu anda yaklaşık 20 milyar dolar değerinde kripto para birimi üzerinde oturduğu anlamına geliyor. Bir emanet hesabında 55 milyar XRP token tutuyor, bu da yeni projeleri ve satın almaları finanse etmek için seçerse ayda bir milyara kadar satış yapmasına izin veriyor. Bu miktarın ne oranda ve hızla satılı satılmayacağı XRP'nin değeri üzerinde etkili olacaktır.
Gerçekte, Ripple Labs, dünya çapında daha hızlı bankacılık işlemlerine izin vermek için XRP'nin arkasındaki teknolojiden yararlanmaya çalışıyor. Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, finansal işlemleri geleneksel para birimlerinin finansal organizasyonlarından ayırma fikri üzerine inşa edilirken, Ripple her anlamda neredeyse tam tersi bir mantık ile ilerliyor.
Ripple Nedir ve Ne Zaman Çıktı?
Bir ödeme ağı sistemi olan Ripple, piyasanın gözde kripto paralarından biridir. Ripple’ın kısaltması ise XRP şeklindedir. Birçok kripto paranın aksine merkezi bulunan Ripple, Blockchain sistemi üzerinde işlem görmesine rağmen işlem gören bütün defterler şirket tarafından yönetilmektedir. Bankalar tarafından tercih edilen ve daha hızlı bir şekilde para transferi yapılmasını amaçlayan Ripple, işlem ücretinin ucuz olması dikkat çekiyor.
Ripple’ın ortaya çıkış yılı ise 2012. Swift işlemleri için kullanılan ve Türkiye’de de Akbank’ın tercih ettiği Ripple’ın ilerleyen dönemlerde farklı alanlarda da kullanılabileceği tahmin ediliyor.
Ripple Kurucusu ve Sahibi Kim?
Merkezi yapısı sayesinde bir kurucusu ve diğer kripto paraların aksine bir sahibi bulunan Ripple’ın kurucu ortakları Chris Larsen ve Jed McCaleb’tir. 2013 yılından 2015 yılına kadar Ripple Labs adıyla karşımıza çıkan bu şirket, 2015 yılından itibaren Ripple adını aldı. San Francisco merkezli şirketin CEO’su ise Brad Garlinghouse.
Ripple’ın merkezinin olması, şu an için sahibinin da olması anlamı taşıyor. Şirketin sahibi ise halen Chris Larsen ve Jed McCaleb. Hatta 2017 yılının sonunda Ripple’ın değerini katlamasıyla Chris Larsen’in dünyanın en zengin 14’üncü kişisi olduğuna dair haberler ortaya çıkmıştı.
Ripple Nasıl Alınır ve Satılır?
Popüler kripto paralardan biri olan Ripple, hem Türkiye’de hem de Türkiye dışında birçok borsada listeleniyor. Başarılı kripto para borsalarından BtcTürk, Paribu ve benzerlerinde XRP alım satımı yapabilirsiniz. Binance, Coinbase, Bitstamp, Bitfinex gibi yabancı kripto para borsalarından da Ripple alım satımı yapma şansınız bulunuyor.
Ripple satın almak için kendinize en uygun kripto para borsasını seçiyorsunuz. Daha sonrasında bu borsaya üye olup, sizlerden istenen belgeleri gönderiyorsunuz. Bu işlemi de tamamlamanızın ardından Türkiye’deki borsalara havale ve Papara, yabancı kripto para borsalarına ise kredi kartı ile yatırım yapıyorsunuz. En sonda da Ripple satın alma bölümüne girerek almak istediğiniz XRP tutarını girerek işlemi tamamlıyorsunuz. Ripple satmak için de Ripple sat bölümüne giriş yaparak satmak istediğiniz XRP miktarını girmeniz yeterli.
Ripple Madenciliği Nasıl Yapılır?
Merkezli bir yapıda olan Ripple’ın madencilik sistemi bulunmuyor. “Ripple Protokol Mutabakat Algoritması”nı kullanan Ripple’da işlemler, ağ katılımcıları tarafından bir mutabakat mekanizması aracılığıyla doğrulanıp onaylanıyor.
“Piyasada yer alan Ripple’lar nasıl üretiliyor?” sorusu akıllara gelebilir. Dolaşımdaki bütün Ripple değerlerini şirket üretmektedir. Toplam üretilen Ripple miktarı 100 milyar adet olsa da, piyasaya sadece 40 milyar adet Ripple sunulmuştur. Kısacası; Ripple’da madencilik sistemi bulunmuyor. Üretilen XRP’ler şirket tarafından belli aralıklarla piyasaya sürülüyor.
Geçmiş Fiyat Verileri
Tarih | Fiyat | Hacim | Piyasa Değeri |
---|
Kripto Para Cüzdanları
# | Borsa | Çift | Fiyat | Hacim (24 saat) | Güncelleme | Trust Score |
---|
Bir yanıt yazın