Blockchain ve kripto para birimi, 2009’da gizemli ve takma adı Satoshi Nakamoto olan biri tarafından tanıtıldığında Bitcoin (BTC) ile başlayarak dünyayı kasıp kavurdu. Bitcoin’in benzersiz tasarımı ve ilk olması nedeniyle, kripto para birimi alternatif bir değer deposu olarak son derece popüler hale geldi.
Arkasından 2015 yılında Ethereum geldi. Ethereum tarafından sunulan en önemli yeni özelliklerden biri, belirli koşullar karşılandığında dijital ödemeleri ve sözleşmelerin otomatik olarak yürütülmesini hızlandırabilen akıllı sözleşmeler özelliğidir. Ethereum yükselen bir ağ haline geldi ve merkeziyetsiz finans (DeFi) ve değiştirelemez tokenler (NFT) için bir yuva oldu.
Cardano an itibariyle Bitcoin ve Ethereum’dan sonra gelen en önemli blockchain platformlarından biri. Ama bu her zaman böyle değildi.
Sadece yaklaşık bir yıl önce, Cardano’nun yerel kripto para birimi ADA, tüm zamanların en düşük seviyesi olan 0,02 USD’nin altına düşmüştü. Ama son bir yılda çok şey değişti. ADA o zamandan beri yaklaşık %7,400 arttı. Cardano’nun ADA coini, yayın tarihi itibariyle Bitcoin, Ethereum, Tether ve Binance Coin’den sonra piyasa değeri açısından dünyanın beşinci en büyük kripto para birimidir.
Şimdi Cardano projesine, neyle ilgili olduğuna ve bu üçüncü nesil blok zinciri olarak adlandırılan ağın gelekte neler getireceğine daha yakından bakalım.
Cardano nedir ve onu diğer blockchain platformlarından farklı kılan nedir?
Cardano, akıllı sözleşmeler ve diğer merkeziyetsiz protokolleri oluşturmak ve yürütmek için halka açık, açık kaynaklı bir blok zinciridir.
Proje, Ethereum’un kurucu ortağı Charles Hoskinson liderliğindeki bir ekip tarafından sıfırdan inşa edilmiştir. Birçok blok zincirinin aksine, Cardano bir whitepaper ile başlamadı. Ancak bu alanda akademik uzmanlar tarafından hakemli olarak geliştirilen ilk blok zinciriydi.
Cardano’dan önce Blockchain teknolojisi
Hoskinson ve diğerleri, Bitcoin ve Ethereum blok zincirlerinin eksikliklerini bulmak konusunda oldukça hevesliydi.
Bitcoin, işlemleri doğrulamada merkezi bir otoriteyi ortadan kaldırmak için oluşturuldu. Basit tasarımı nedeniyle çok güvenliydi. Ancak Bitcoin blok zinciri değiştirilemezdi ve ödemeler dışında çok az kullanımı olacaktı. Bitcoin artık birinci nesil blok zinciri olarak anılıyor.
Ethereum genellikle ikinci nesil blok zinciri olarak adlandırılır. Ethereum, akıllı sözleşmeleri ve merkezi olmayan uygulamaları dağıtmak için bir platform olarak 2015 yılında oluşturuldu.
Bu, kullanıcıların para, mülk, hisse veya değerli herhangi bir şeyi açık, çatışmasız bir şekilde değiş tokuş etmelerini sağladı ve yine de merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadı. Ancak Ethereum, yüksek gas ücretleri (işlem ücretleri) ve ölçeklenebilirlik gibi sorunlarla karşılaştı.
Cardano, Polkadot ve Cosmos gibi platformlar, blok zinciri teknolojisinde üçüncü neslin bir parçasıdır. Ölçeklenebilirliğin yanı sıra, Cardano gibi üçüncü nesil platformlar, önceki nesilleri rahatsız eden birlikte çalışabilirlik ve sürdürülebilirlik sorunlarını da ele almaya çalışıyor.
Cardano’nun Başlangıcı
Hoskinson, Ethereum Vakfı’nı yöneten ekiple 2014’teki yönetişim ve risk sermayesinin rolü konusundaki fikir farklılığının ardından, Ethereum’dan ayrıldı. Bundan sonra Ethereum’dan eski meslektaşı Jerry Wood ile Cardano’yu başlattı.
Cardano, protokolün ve topluluğunun araştırılmasına ve geliştirilmesine yardımcı olan Cardano Vakfı tarafından desteklenmektedir. Cardano projesinin geliştirilmesine kar amacı gütmeyen bir şirket olan Input Output Hong Kong (IOHK) öncülük ediyor.
Hoskinson ayrıca IOHK’nın da başkanı. Proje, Cardano’yu dünyaya duyurmadan önce, dünya çapındaki çeşitli üniversitelerde önde gelen akademisyenlerin proje çalışmalarını gözden geçirmelerini sağladı.
2017 yılında Cardano, İngiliz şair Lord Byron’ın çocuğu olan 19. yüzyıl matematikçisi Ada Lovelace’a saygı duruşunda bulunan yerel kripto para birimi ADA’yı piyasaya sürdü. Lovelace, bilgisayar benzeri bir “analitik motor” için bir makine algoritması fikrini ilk yayınlayan kişi olarak dünyanın ilk bilgisayar programcılarından biri olarak kabul edilmektedir. Cardano projesinin adı ise İtalyan polymath bilim adamı Gerolamo Cardano’dan geliyor.
Cardano’nun Felsefesi
Cardano, en başından beri diğer blockchain projelerinden farklıydı. Cardano, bir whitepaper yayınlamak yerine, benzersiz tasarım ilkeleri, mühendisliğin en iyi uygulamaları koleksiyonunu benimsedi ve hedeflerine ulaşmak için sürekli yeni yollar keşfetmeye çalıştı.
Bu karar, “Ethereum meydan okuyucusu“nun birkaç kısa yıl içinde küresel önem kazandığını gördü. Proje tamamen açık kaynak ve patentsiz kalacak.
Ancak teknoloji dünyasında kazanan mutlaka en iyi teknolojisi değil, daha iyi iş stratejisine sahip olandır. Cardano’nun stratejilerinin geçerli olup olmayacağını zaman gösterecek.