2009 yılında Bitcoin ile ortaya çıkan kripto paralar, her geçen gün biraz daha gelişim gösterdi. Neredeyse her gün yeni para birimlerinin ortaya çıktığı kripto para sektöründe öne çıkan kripto paraları sizler için inceledik.
Bitcoin ile birçok insanın hayatına giren ve her geçen gün biraz daha büyüyen kripto para endüstrisinde yer alan kripto paraların sayısı da artış göstermekte. Litecoin, Ethereum ve Ripple gibi popüler kripto paralarla birlikte adı sanı duyulmamış birçok kripto para piyasada yer alıyor. Yazımızda en popüler kripto para birimlerini kısaca tanıtıp en değerli 25 tanesinin fiyat bilgileri yer vereceğiz.
Bitcoin ve Diğer Kripto Paralar
Dünyanın dört bir yanında her geçen gün biraz daha dikkat çeken kripto paraların birbirleri arasındaki farklar normal olarak yatırımcılar tarafından merak ediliyor. Bununla birlikte sistemin işleyişi açısından birçok kripto para benzer bir hizmet sunuyor. Kripto paralar Bitcoin ile başladığı için gerçek kripto para olarak hep Bitcoin görülüyor. Diğer kripto paralara ise ‘alternatif’ kelimesinden türetilerek Altcoin deniyor.
Kripto paralar arasındaki en büyük fark normal olarak değerlerde göze çarpıyor. En değerli kripto para Bitcoin’ken birkaç kuruşa alabileceğiniz binlerce kripto para bulunuyor. Öte yandan kripto paraların merkezi olup olmaması da en önemli farklardan biri. Örneğin; Ripple merkezi olan ve denetlenen kripto paralardan biri.
Kripto paraların satın alınması veya satılması özelinde ise herhangi bir fark bulunmuyor. Ripple satın alırken de Bitcoin satın alırken de aynı süreci takip ediyorsunuz. Bu da yatırımcıları zorlamayan durumların başında geliyor. En değerli kripto para birimi Bitcoin ile ilgili detaylı bilgileri alttaki tabloda bulabilirsiniz.
Görüntülenecek herhangi bir para birimi seçmediniz
Popüler Kripto Paralar
Türkiye’de ve Türkiye dışındaki birçok borsada listelenen onlarca kripto para bulunuyor. Erişimi kolay olan bu başarılı kripto paraları şu şekilde sıralayabiliriz:
Bitcoin: 2009 yılında ortaya çıkan Bitcoin, ilk kripto para olarak hayatımıza girdi. Yıllar içinde değerini katlamasıyla fark yaratan Bitcoin’e Türkiye’nin önde gelen kripto para borsalarından erişim sağlayabilirsiniz. Bitcoin %60 civarı piyasa hakimiyeti ile tartışmasız gelmiş geçmiş en büyük kripto para ve o şekilde de kalacak. Blok Zincir teknolojisini ve kripto para kavramını yaratan koin.
Ethereum: Bitcoin’den daha gelişmiş bir kripto para olduğu iddia edilen Ethereum, popüler kripto paralar arasında kendine yer buluyor. En ufak bir sorunu bulunmayan Ethereum’un son dönemde değerini katlaması da dikkat çekiyor. Vitalik Buterin’in önderliğini teknik gelişimlerine devam eden Ethereum büyümeye devam ediyor ve Bitcoin’den sonra en değerli ikinci kripto para.
Tether: Kripto para piyasasının dalgalı olması sebebiyle bu piyasada olmak isteyen ama dalgalanmaları yaşamak istemeyenler için stabilcoinler ortaya çıktı. Dolara endeksli olan kripto paralardan Tether de bu stabilcoinlerden biri. Türkiye’deki en güvenilir kripto para borsalarından bu kripto paraya erişim sağlayabilirsiniz. Tether Hazinesi her geçen gün yeni Tether paraları basıyor ve dolaşımdaki Tether miktarı artıyor ama değer hep 1 Dolar’a sabit kalıyor.
Ripple: Merkezinin bulunması sebebiyle diğer kripto paralardan ayrılan Ripple, bankaların tercih ettiği kripto paralar arasında kendine yer bulmuş durumda. Her geçen gün biraz daha popüler olan Ripple’a dünyanın dört bir yanındaki kripto para borsalarından erişim sağlayabilirsiniz. Bankacılık sistemi ve merkezi düzene yakınlığı nedeniyle eleştiri alan Ripple son dönemde değer kaybetti.
Litecoin: Sorunsuz kripto paralardan biri olarak karşımıza çıkan Litecoin, Bitcoin’den sonraki kripto para olarak biliniyor. Hemen hemen her kripto para borsasında kendine yer bulan Litecoin’in amacı ise Bitcoin’deki hataları gidermekti. Türkiye’deki kripto para borsalarından BtcTürk, Bitci, Paribu gibi borsalara bağlanarak Litecoin satın alabilirsiniz.
Polkadot: Değerini arttırarak dikkat çeken Polkadot, bu sayede Türkiye’deki borsalarda da ilgi görmeye başladı. Birçok yatırımcının tercihleri arasında yer alan Polkadot’un açık kaynaklı bir proje olduğu biliniyor. Merkezi bulunmayan Polkadot’un kısaltması ise DOT şeklinde. Web 3.0’ın yaratıcısı olarak kendisini lanse eden Polkadot, blok zinciri teknolojisi içerisinde sadece para değil bilgi de dolaşabilmeli öngörüsü ile yartıcı bir misyon edinmiş durumda.
Cardano: Hem kripto para hem de teknolojik bir platform olan Cardano, 2021 yılında değerini arttıran kripto paralardan biri oldu. ADA kısaltmasıyla Türkiye’deki kripto para borsalarında kendine yer bulan Cardano, 2017 yılında ortaya çıkmıştı. 2020 başında değer kaybeden Cardano son dönemde yine ‘all time high’ yaparak yatırımcılarını sevindirdi. Bu artışın arkasında ise yaptıkları tekonolojik yenilikler etkili oldu.
Wrapped Bitcoin: Bitcoin’deki hataları giderdiğini iddia eden ve BTC’ye endeksli olan Wrapped Bitcoin, Türkiye özelinde fazla popüler değil. Bitcoin’in Ethereum ağı üzerindeki versiyonu olan bu kripto paraya Türkiye’deki borsalardan erişim sağlanamıyor. Binance, Coinbase gibi Türkiye odaklı çalışmayan kripto para borsalarından bu kripto paraya erişim sağlayabilirsiniz.
Stellar: Stellar; bankalar, ödeme sistemleri ve bireyler arasında düşük ücretli transfer yapılmasına olanak tanıyan bir ağdır. Stellar ağındaki kripto para ise Stellar Lumens olarak adlandırılır ve XLM kısaltmasıyla borsalardaki yerini alır. Türkiye’de de birçok borsada Stellar’a ulaşmak mümkün. Kripto para birimlerinin günlük hayatı kolaylaştırması misyonunu edinen Stellar, BtcTürk’te de popüler.
Dash: Gizliliği esas alan kripto paraların başında Dash geliyor. Kullanıcı bilgilerini koruyan ve hiçbir şekilde takibi mümkün olmayan Dash, piyasanın yaramaz çocuğu olarak biliniyor. Türkiye’de de birçok borsadan Dash’e erişim sağlamak mümkün. Bir çok kripto paranın düzenli ve merkezi ekonomilere entegrasyonunun artması Dash gibi anonim kripto paralara ilgiyi arttırıyor.
Binance Coin: Dünyanın en önemli kripto para borsalarından biri olan Binance, geçtiğimiz yıllarda kendi kripto parasını çıkardı. Binance Coin adı verilen bu kripto para, kısa sürede popüler oldu ve değerini arttırdı. Binance üzerinden işlem yapanların Binance Coin’e sahip olması ise özel komisyon indirimlerinden faydalanılması anlamına geliyor. Bu kripto paraya sadece Binance kripto para borsasından ulaşabilirsiniz.
Monero: Bytecoin’de yaşanan çatallanma sonucunda ortaya çıkan kripto paralardan biri Bitmonero’ydu. Zaman içinde ismini sadeleştiren bu kripto para Monero ismiyle kripto para borsalarındaki yerini aldı. XMR ile kısaltılan Monero’nun bir Bitcoin eleştirisi olarak ortaya çıktığı biliniyor. Bununla birlikte altcoinler arasında kesinlikle takip edilememesi sayesinde öne çıkmayı başarıyor. Türkiye’de birçok borsada Monero listeleniyor.
Bitcoin Cash: Bitcoin Cash, Bitcoin Blockchain’i üzerinden ayrılarak meydana gelen bir kripto para birimidir. Bitcoin Cash’in kısaltması BCH şeklindedir. Bitcoin sistemindeki sorunların düzelmesi amacıyla ortaya çıkan Bitcoin Cash, para gönderip alma işlemlerindeki zorlukları nispeten çözüme kavuşturmuştur. Türkiye’deki bazı borsalardan BCH’ye erişim sağlamak mümkün.
Dogecoin: Eğlence amaçlı ortaya çıkan ama 2021 yılında Elon Musk’ın yatırım yapmasıyla bir anda değerini arttıran Dogecoin, Türkiye’de birçok kripto para borsasında kendine yer buluyor. Değeri hâlen oldukça düşük olan Dogecoin, hızlı işlem gücüyle dikkat çekiyor. İsmini ‘dog’ kelimesinden yani (Shiba Inu cinsi) köpekten alan Dogecoin’in geliştiricisi Billy Markus’un takma adı da Shibetoshi Nakamoto şeklinde.
Chainlink: Ethereum altyapısıyla ortaya çıkan Chainlink’in kısaltması LINK şeklinde. Ödeme servisleri ile Blockchain ağı üzerinde köprü kuran LINK’e Türkiye’deki borsalar da yer veriyor. Son dönemin popüler kripto para birimlerinden olan Chainlink yeni teknolojiye inanan bir kısım kriptocu tarafından destekleniyor.
Kripto Para Fiyatları
Piyasa değeri en yüksek 25 kripto paranın USD olarak anlık fiyat bilgilerine alttaki tablodan erişebilirsiniz.
Bir yanıt yazın